Akú izoláciu na krutú zimu i horúce leto?

02.0. Mar 02.

TEPELNÁ IZOLÁCIA - AKÚ A PREČO?

Keď izolujete dom alebo byt, automaticky predpokladáte, že ušetríte peniaze za vykurovanie. Tiež samozrejme počítate s návratnosťou vložených investícií. Izolácia celkom iste zaistí príjemnú domácu pohodu, keď vonku mrzne.

Dokáže to ale aj v sparnom lete?

Kvalitná izolácia áno. Musí zaistiť, aby sa teplo dostalo dovnútra len v obmedzenej miere a pokiaľ možno nie okamžite. Problém s nepríjemným prehrievaním riešite predovšetkým v podkroví, teda priamo pod strechou, na ktorú praží slniečko.

  • Z akého dôvodu sa podkrovie prehreje rýchlejšie ako ostatné poschodia domu?
  • Môžete to ovplyvniť výberom izolácie?
  • A aké parametre je teda dobré si pri jej výbere strážiť?

Komfort v zime aj v lete je predsa veľmi dôležitý!

 

Ak túžite po spomínanom komfortu, nezostáva než starostlivo vybrať tú správnu tepelnú izoláciu.

Zvyčajne sa stretnete s tým, že každý izolačný materiál má určitú tepelnú vodivosť. Táto vlastnosť hovorí, ako rýchlo sa teplo z jednej strany materiálu dostane na stranu druhú, tu za ako dlho miestnosť vychladne. Často je to jediná smerodajná informácia, ktorú výrobca udáva. Pozor však, táto informácia veľa krát nestačí.

Najmä v lete je dôležitá aj tepelná akumulácia. Určite poznáte ten pocit, keď v horúcom počasí vojdete do starého domu alebo chalupy. Na rozdiel od niektorých novostavieb je v takomto dome veľmi príjemne. Môžu za to silné tehlové, kamenné alebo drevené steny, ktoré v sebe teplo, respektíve chlad, akumulujú a vďaka tomu udržujú vnútri stabilnejšiu teplotu.

Najväčší problém s prehrievaním nastáva práve v podkroví preto, že v skladbe strechy chýba tá spomínaná tehla, ktorá vie veľmi dobre akumulovať. Čo teda s tým?

Okrem tepelnej izolácie stien a soklov treba dbať aj o kvalitnú izoláciu strechy.

Všetok materiál potrebný na tepelnoizoláciu budov nájdete v našom e-shope. 

Poďme teda spoločne na to!