Akú tepelnú izoláciu zvoliť pre vašu novostavbu?

10.0. Mar 10.

Ak ste práve na ceste za svojím novým domom, iste zvažujete i taký spôsob jeho zateplenia, aby bola stavba zodpovedajúca nízkoenergetickým štandardom či pasívnemu štandardu. Je vhodné už takto vopred brať do úvahy náklady, ktoré si môžete voľbou vhodnej tepelnej izolácie značne znížiť.

Ktorý materiál zvoliť pri mohutných murovaných budovách, aké pri drevostavbách alebo pri technike tzv. strateného debnenia? Znova treba brať do úvahy i zvolený energetický štandard.

Samotným zateplením energetický štandard nevyriešite

Ak sa chcete už pri projektovaní svojho domu zamerať na úspory, voľte jednoduchý kompaktný tvar stavby. Čím viac členitý bude váš dom, s rôznymi výklenkami či prístavbami, tým väčšie budú tepelné úniky.

Zásadné je aj to, do ktorých svetových strán bude váš dom situovaný. Najmenej okien by malo byť na severnej strane, pretože na túto stranu bude v zime únik tepla najväčší. Naopak, najviac okien je ideálne mať na južnej strane. Sem bude slnko svietiť aj v zime. Ideálne je sem umiestniť obývaciu izbu, detské izby, či ďalšie miestnosti, v ktorých by ste uvítali viac tepla.

Ako zatepliť svoj dom a hlavne čím?

Ideálny prípad je, ak je celý dom obalený termoizolácou. Mohutné domy murované z tehál alebo z betónu je najvhodnejšie izolovať klasickými materiálmi, ako sú polystyrén alebo minerálna vlna. Použiť môžete aj nie až tak tradičné materiály – slamu či konope.

Pri zatepľovaní ľahšej drevostavby sa využíva vláknitá tepelná izolácia. Vypĺňame ňou priestor, ktorý vzniká medzi nosnými prvkami. Strecha a steny musia prepustiť vodnú paru – napríklad pri tuhej drevovláknitej doske či prevetrávanej fasáde. Pre tepelnú izoláciu poslúži výplň z drevenej celulózy, mäkké konopné či ľanové dosky alebo slamené balíky.

Častou verziu je tiež masívnejšia drevostavba, ktorej konštrukcia pozostáva z prefabrikovaných panelov. Zo svojej vonkajšej strany je táto konštrukcia celá tepelne izolovaná. Na rozdiel od ľahšej drevostavby tu nie sú nutné celoplošné parozábrany. Správnou voľbou bude mäkká izolácia z ľanu, konope, z minerálnej vlny či vlákien dreva, doplniť ju treba difúznym priepustným záklopom alebo prevetrávanou medzerou.

Čo je lepšie, izolácia podlahy z polystyrén alebo minerálnej vlny?

Izolácia z minerálnej vlny izoluje akusticky lepšie ako plastifikovaný polystyrén, preto je v prípade nutnosti použitia menších hrúbok vhodnejšie zvoliť izoláciu z minerálnej vlny. Vo väčších hrúbkach (nad 40mm) sa vlastnosti vyrovnávajú, a z ekonomického hľadiska je výhodnejší plastifikovaný expandovaný polystyrén