6 rád odborníka, ako zatepliť dom

21.0. Máj 21.

Ešte predtým, než sa rozhodneme zatepliť svoj dom, zvažujeme jednotlivé kroky, ktoré tomuto procesu predchádzajú. Zatepliť dom svojpomocne alebo si najať na zateplenie odbornú firmu? Koľko ušetrím týmto zateplením peňazí? Aký materiál vybrať, aby zateplenie domu čo najlepšie spĺňalo všetky technické požiadavky a bolo funkčné podľa požiadaviek investora? Nechajte si poradiť od odborníka.

Najať odborníkov na zateplenie domu sa oplatí

Pri zatepľovaní domu sa oplatí dodržať určité postupy a na niektoré kroky si najať osvedčených odborníkov. Predovšetkým je potrebné nechať si dom posúdiť statikom a energetickým špecialistom, či nie je potrebné riešiť najskôr nejaké poruchy, ktoré by sa vám neskôr prejavili a znehodnotili investíciu do zateplenia. Následne je nutné nechať si spracovať projekt, vrátane konštrukčných detailov. Ďalším krokom je vyhľadanie skúsenej a zodpovednej stavebnej firmy (tu pomôžu rôzne referencie od klientov, na internete si dokážete zistiť všetky dôležité informácie). Nasleduje samotná realizácia zateplenia domu. Najdôležitejšie však je nájsť si nezávislého stavebného odborníka, tzv. Stavebný dozor investora, ktorý nás prevedie všetkými úskaliami a dohliadne aj kvalitu vykonaných prác. Tento človek nám v dôsledku môže ušetriť veľa času, nervov a v neposlednom rade i zbytočne investovaných peňazí do nekvalitne vykonaného zateplenia domu.

Vďaka zateplenie domu dosiahnete úsporu až 70% 

Zateplením domu je možné dosiahnuť úsporu okolo 50 až 70% výdavkov na vykurovanie ročne. Výrazných úspor môžu dosiahnuť predovšetkým majitelia obývajúci staré panelové či rodinné domy. Z posledného sčítania obyvateľov, domov a bytov vyplýva, že na Slovensku žije približne 13% domácností v domoch postavených pred takmer 100 rokmi. Ďalšia tretina Slovákov obýva domy staré 45 až 95 rokov. Takto staré domy sú doslova žrútmi energie, pri ktorých sú výrazné úniky tepla najčastejšie. Ak si vezmeme ako príklad modelový rodinný dom s ročnými nákladmi na energie okolo 2000 eur, zateplením fasády, podláh a stropov je tu možné ušetriť okolo 50% týchto nákladov. Návratnosť investície vloženej do zateplenia domu býva v závislosti na vykonanej úprave zhruba 10 rokov.

Pozor na výber vhodného zatepľovacieho materiálu

Výber vhodného izolantu je zásadný pre správnu funkčnosť zatepľovacieho systému a výšku úspor za energie. Na Slovensku je dlhodobo najpopulárnejším zatepľovacím materiálom penový polystyrén, ktorý je obľúbený vďaka svojim tepelnoizolačným vlastnostiam, nízkej hmotnosti, ľahkej tvarovateľnosti a ekologickej nezávadnosti.

Zateplenie domu a možný výskyt plesní

Čo sa týka problému výskytu plesní s ohľadom na zateplenie domu, koluje medzi ľuďmi mnoho mýtov. Je preto dobré pozrieť sa na príčinu ich vzniku a možnosti odstránenia. Výskyt plesní v interiéroch je spôsobený vysokou relatívnou vlhkosťou v byte v kombinácii s nízkou teplotou vnútorných stien. Našou snahou by tak malo byť udržiavať teplotu konštrukcie dostatočne vysoko nad teplotou rosného bodu. Teplotu konštrukcie môžeme zvýšiť práve zateplením vonkajších stien či výmenou okien za nové, ideálne s izolačným trojsklom. Vlhkosť v byte môžeme znížiť pravidelným intenzívnym vetraním (raz za 2-3 hodiny na 2-3 minúty). Obava z prílišného ochladenie miestnosti v tomto prípade nie je na mieste, pretože studený vzduch zvonku má len veľmi malú tepelnú kapacitu a po ukončení vetrania sa rýchlo ohreje od teplých stien na pôvodnú izbovú teplotu. Pri nových domoch je v tejto súvislosti často inštalované riadené vetranie s rekuperáciou tepla, ktoré zaistí minimálne tepelné straty, a zároveň vysokú kvalitu vzduchu vďaka jeho neustálej výmene a použitým filtrom. Ak sa však obávate, že by práve zateplením mali plesne vznikať, nemusíte. Plesne vznikajú naopak väčšinou v nezateplených stavbách s vysokou vnútornou vlhkosťou, spôsobenej typicky nedostatočným vetraním a nízkou vnútornou teplotou obvodovej konštrukcie. Kvalitné vonkajšie zateplenie domu odstráni tepelné mosty a zabraňuje zrážaniu vodnej pary na murive, čím sa výrazne znižuje vlhkosť a pravdepodobnosť vzniku plesní. Odborne vykonané zateplenie domu teda naopak predchádza vzniku plesní a predlžuje životnosť domu.

Zateplenie domu plní funkciu aj v lete

Zateplenie domu ľudia najčastejšie aplikujú kvôli úsporám tepla pri vykurovaní počas mrazivých zimných mesiacov. Nie každý však vie, že kvalitné zateplenie domu plní svoju funkciu tiež v lete. Podľa aktuálnych prieskumov žije v prehriatom dome či byte bezmála každý druhý Slovák. Práve prehrievanie domácností v letných obdobiach so sebou prináša zdravotné riziká, zatiaľ čo celoročné výkyvy teplôt príliš neprospejú vašej peňaženke. Komplexné zateplenie domu v kombinácii s tienením okien vám pomôže zabrániť prehrievaniu domácnosti a dosiahnuť stabilnejších teplôt nielen v zime, ale aj počas horúceho leta, kedy naopak ušetríte výdavky za klimatizáciu. Na príklade pasívneho domu je možné demonštrovať, že vďaka uvedeným opatreniam sa pri vonkajších teplotách presahujúcich 30°C darilo udržiavať vnútornú izbovú teplotu pod 23°C. K zatieneniu okien boli použité vonkajšie žalúzie, ktoré nepustia slnečné lúče na sklenenú výplň okien, ale zároveň prepustia dostatočné množstvo svetla do domu. Proti prehrievaniu pomáha tiež intenzívne vetranie v skorých ranných hodinách, kedy sú teploty vonku nižšie ako vo vnútri domu.