Ako vybrať tú správnu izoláciu

25.0. Máj 25.

Dnešné stavebné materiály sú na vysokej úrovni a dokážu váš domov z veľkej miery ochrániť od nadmerného hluku, zimy alebo vlhkosti. Kvalitná izolácia sa však hodí vždy - či už pri novostavbe alebo počas rekonštrukcie. Dokáže vám totiž ušetriť nielen výraznú sumu na energiách, ale predovšetkým zvýši komfort vášho domova.

Tepelná izolácia znižuje spotrebu energií a uchováva teplo tam, kde je potrebné - často váš domov doslova klimatizuje. Ak je umiestnená z vonkajšej strany domu, dokáže zabrániť aj prenikaniu vlhkosti do muriva.

Umiestnenie izolácie

Izolácia sa líši tým, kde bude umiestnená. V prvom rade môže byť mimo domu - v exteriéri. Iné požiadavky budete mať na izoláciu v kúpeľni alebo v kuchyni, kde sa často mení teplota, a predovšetkým vlhkosť. Samostatným typom sú strešné izolácie, pri nich je dôležitá priedušnosť, aby dom "dýchal".

Izolácia by mala byť odolná proti mechanickému poškodeniu, a ak je to potrebné, aj proti vlhkosti. Niektoré druhy sú dokonca nehorľavé a plnia protipožiarnu funkciu.

Rozmery, sila izolácie a hmotnosť

Dnešné izolácie je možné zakúpiť buď v rolkách alebo v paneloch. Vopred si preto spočítajte, aké množstvo budete potrebovať, a zároveň si kúpte nejaké zásoby. Ak by došlo k poškodeniu izolácie, nebudete musieť nikam jazdiť, alebo v horšom prípade, izoláciu znova objednávať a čakať na dodanie.

Hrúbka a hmotnosť sú dva parametre, ktoré môžu o izolácii veľa vypovedať. Napriek tomu sa vždy pozrite aj na jej ďalšie fyzikálne vlastnosti. Niektoré izolácie môžu mať hrúbku aj menej ako 60 mm - sem budú patriť niektoré polystyrénové dosky, izolačné vaty a samozrejme minerálne vlny. Najhrubšia izolácia môže mať aj viac ako 180 mm. Väčšinou pôjde o strešné a fasádne izolácie alebo vaty s vysokými zvukopohltivým vlastnosťami.

Typy izolácie

Už viete, čo by mala vaša nová izolácia spĺňať a kam ju umiestnite. Na súčasnom trhu však nájdete veľa materiálov, ktoré majú samozrejme, aj rôzne vlastnosti. Pozrite sa na prehľad tých najbežnejších typov.

Extrudovaný polystyrén

Ide o jeden z najčastejšie používaných materiálov. A právom - ponúkne totiž ideálne vlastnosti na čele s nenasiakavosťou, odolnosťou voči zemine, plesniam, hmyzu a hlodavcom a tiež vysokou pevnosťou v tlaku. Všetky tieto parametre oceníte, pretože táto izolácia bude umiestnená z vonkajšej strany domu. Tento materiál je na povrchu hladký a celistvý, pritom ale dostatočne hustý a pevný. V ideálnom prípade by ste dosky nemali nijako narušiť, pretože to degraduje ich vlastnosti. Ak už je to nevyhnutné, poraďte sa s profesionálmi, ako tomu zabrániť.

Fasádny polystyrén

Ide o najrozšírenejší tepelno-izolačný materiál. Je ľahký, priedušný a ľahko opracovateľný. Môžete nájsť varianty označené písmenom Z, ak ide o základný polystyrén vhodný pre zateplenie podláh s bežným zaťažením. Označenie S znamená, že sa jedná o stabilizovaný polystyrén určený na zateplenie striech a F je fasádny polystyrén pre kontaktný zateplovací systém fasád. Alternatívou fasádnych polystyrénov sú fasádne dosky, ktoré sú najčastejšie vyrábané z kamennej vlny.

Minerálna vata

Minerálne vaty sa delia podľa výrobného materiálu na sklenú, dostupnú v rolkách alebo čadičovú - v doskách. Všade tam, kde nevyhovuje zateplenie polystyrénom, je ideálna práve minerálna vata - či už ide o fasádu, strop, alebo krov. Vďaka svojmu zloženiu vyniká práve na miestach, kde je potrebná odolnosť voči ohňu a minimálna možnosť šírenia plameňa, napríklad vo vnútri sadrokartónových priečok.

K ďalším vlastnostiam patrí pohlcovanie zvuku, paropriepustnosť a odpudzovanie vody. Je teda možné ju používať v miestnosti s relatívne vysokou vlhkosťou bez toho, aby zmenila svoj tvar alebo objem. Vďaka svojej ohybnosti je ideálna pre použitie v tvarovo zložitejších konštrukciách.

Dobré rady

Už ste si vybrali tú správnu izoláciu a myslíte si, že máte hotovo? Než sa pustíte do samotnej práce, mali by ste sa riadiť dôležitou zásadou - inštaláciu nechajte vždy na odborníkov.

Ide o pomerne zložitý a náročný proces, preto nechajte všetku manipuláciu na skúsených profesionálov. Tí majú potrebné školenia, dokážu s materiálom pracovať rýchlo, efektívne a predovšetkým bezpečne. Môžete byť síce skúsený domáci majster, ale manipulácia napríklad so sklenou vatou má svoje špecifiká. Vďaka tomuto rozhodnutiu ušetríte svoj čas a vo výsledku i peniaze.