Zateplenie domu šetrí vaše peniaze. Aká hrúbka izolácie bude tá správna?

27.0. Máj 27.

Zateplenie domu šetrí vaše peniaze. Aká hrúbka izolácie bude tá správna?

Výdavky na teplo v zime a za klimatizáciu v lete tvoria v rodinnom rozpočte výraznú sumu. Kvalitným zateplením nehnuteľnosti je možné ušetriť 50 až 70 percent týchto nákladov.

Niet divu, že pri rekonštrukcii starších domov väčšina stavebníkov siahne nielen po nových oknách, ale tiež si dom nechá zatepliť. Rozhodujúcim faktorom pri voľbe zateplenia je stav nehnuteľnosti - jej vek, spotreba energie a pod. Straty prestupom tepla pri obvodových stenách nezateplenom rodinného domu sú zhruba 30%. Oknami uniká okolo 20% tepla, približne rovnaké množstvo tepla unikne vetraním a strechou bežne strácame tiež asi 20% tepla.

Polystyrén a rosný bod

Najčastejšie sa na zateplenie pri rekonštrukciách používa klasický biely penový polystyrén. Na rozdiel od začiatku 90. rokov, kedy sa so zatepľovaním u nás začínalo, sa však dnes odporúča iná hrúbka izolácie. Kým vtedy sa bežne používal polystyrén s hrúbkou 5 cm, v súčasnosti sa volia najčastejšie izolácie hrubé 15 až 20 cm. Náklady na izolačný materiál tvoria iba zhruba  desatinu celkových nákladov na kompletnú fasádu, uvažovať o hrúbke izolácie menšej ako 10 cm teda podľa odborníkov nemá ani zmysel. Ak niekomu vadí jej prílišná hrúbka, môže pri zateplení siahnuť po šedom penovom polystyréne, ktorý má lepšie izolačné vlastnosti, a teda môže byť i tenší. Jedná sa o polystyrén s grafitovou písadou.

Traduje sa, že zateplením sa zvýši kondenzácia vodných pár a vznikajú plesne. Je tomu však práve naopak. Vonkajšie zateplenie výrazne znižuje kondenzácii vodnej pary vnútri konštrukcie. Teplota obvodových stien zvnútra je vyššia a vzďaľuje sa od teploty rosného bodu. Zateplenie tak naopak, bráni vzniku plesní. Ak sa pleseň objaví, nie je to zapríčinené zateplením, ale zlým utesnením škár pri oknách a dverách, či vynechaním zateplenia výrazných tepelných mostov v konštrukcii.

Izolácia domu pomôže aj v lete

Nezateplený či nedostatočne zateplený dom sa v lete prehrieva.  Stretáva sa s tým čoraz viac majiteľov domov. Naši predkovia tento problém riešili výsadbou listnatých stromov, ktoré svojimi kmeňmi a korunami bránili nadmernému prístupu slnečných lúčov ku stenám budovy. Dnes už sú statné listnaté stromy v záhrade skôr výnimkou a čím ďalej viac ľudí si kupuje klimatizáciu. Málokto si však v počiatočnom nadšení uvedomuje, že jej prevádzka je v porovnaní s vykurovaním trikrát náročnejšia na energie.

Aj v tomto prípade pomôže komplexné zateplenie, ktoré v lete udržuje v miestnostiach stálu teplotu. Pustí totiž dovnútra oveľa menej tepla a dom sa natoľko neprehrieva. Odborníci i tu odporúčajú ako účinnú minimálnu hrúbku polystyrénu 15 cm. Treba však podotknúť, že v prípade tropických a dlhotrvajúcich horúčav ani kvalitne izolovaný dom nemusí na horúce letné dni a noci, keď teploty neklesajú pod 20 stupňov, stačiť. Problémom sú okrem slnečných lúčov naviac tiež energetické zisky interiéru v podobe počítačov, chladničiek, varenia či ľudí samotných.

Sokel a spodná stavba

Pokiaľ pri rekonštrukcii nezateplíme časti budov tesne priliehajúcich k zemi - sokel a spodnú stavbu, dočkáme sa premŕzaniu základov, významných tepelných strát alebo dokonca tvorby plesní v kútoch.

Na tepelnú izoláciu sokla a spodnej stavby sa pri stavbách kladie dôraz až posledných dvadsať rokov. Nezateplenie soklovej časti je pri zatepľovaní budov častou chybou. Vznikajú tak výrazné tepelné mosty so všetkými súvisiacimi negatívnymi vplyvmi.

Pre zateplenie sokla či spodnej stavby zapustenej v teréne je vhodné použiť dosky expandovaného polystyrénu so zníženou nasiakavosťou na izoláciu suterénnych konštrukcií (až do hĺbky 4,5 m), alebo dosky nenasiakavého expandovaného polystyrénu s profilovaným povrchom na izoláciu soklových i podzemných stien až do hĺbky 3 m. Tieto dosky sa označujú ako perimetrická izolácia a vyrábajú sa zo špeciálnych surovín lisovaním do foriem. Vyznačujú sa veľmi nízkou nasiakavosťou a mrazuvzdornosťou a tiež vysokou pevnosťou v tlaku, vďaka čomu je možné ich využiť aj vo väčších hĺbkach. Táto izolácia odoláva mechanickému poškodeniu, a zároveň vode, ktorá sa bude pri sokli po daždi alebo z topiaceho sa snehu.