Ako na zateplenie domu? Akú tepelnú izoláciu použiť a koľko zateplenie domu stojí?

03.0. Jún 03.

V súčasnej dobe je zateplenie domu veľkou témou. Zateplenie domu sa spravidla skladá zo zateplenia fasády a zateplenia strechy. V tomto článku sa zameriame na najčastejší spôsob zníženia energetických strát, a to práve zateplením fasády domu.

Či už zatepľujete v rámci nejakej dotácie alebo za svoje vlastné peniaze, je potrebné pri zateplení domu zohľadniť rad faktorov. V prvom rade ide o to, aký typ domu vlastne zatepľujete. Či sa jedná o starý objekt, novostavbu alebo drevostavbu. Podľa toho sa potom volí tepelná izolácia a jej hrúbka.

Prečo zatepliť dom?

K zatepleniu pristupujeme najčastejšie vtedy, keď chceme zabezpečiť tepelnú pohodu v interiéri, eliminovať veľké teplotné výkyvy teplôt a v neposlednom rade chceme tiež dosiahnuť určité energetické úspory z dlhodobého hľadiska. Zatepľujeme teda, ak chceme:

  • zabezpečiť tepelnú pohodu po celý rok
  • ušetriť na vykurovaní

Kvalitne vykonané zateplenie fasády a strechy domu skutočne výrazne zníži kolísanie teplôt, aj energetické straty. V prípade požiadavky na ušetrenie nákladov za vykurovanie môžete zvoliť čiastočné zateplenie domu, kompletné zateplenie domu či starý dom prestavať na pasívny.

Nie každá stavba sa však na to hodí a posúdenie je potrebné prenechať na projektantovi, ktorý rekonštrukciu domu navrhne. Na celkové energetické úspory má vplyv predovšetkým konštrukčné riešenie domu. Výsledok sa odvíja od toho, či zatepľujeme starší, konštrukčne zložitejší dom alebo novostavbu jednoduchšieho a kompaktnejšieho tvaru, ktorá kladie dôraz na eliminovanie tepelných mostov.