6 rád odborníka, ako zatepliť dom

08.1. November 08.

Ešte predtým, než sa rozhodneme zatepliť svoj dom, zvažujeme jednotlivé kroky, ktoré tomuto procesu predchádzajú. Zatepliť dom svojpomocne alebo si najať na zateplenie odbornú firmu? Koľko ušetrím týmto zateplením peňazí? Aký materiál vybrať, aby zateplenie domu čo najlepšie spĺňalo všetky technické požiadavky a bolo funkčné podľa požiadaviek investora? Nechajte si poradiť od odborníka.

Najať odborníkov na zateplenie domu sa oplatí

Pri zatepľovaní domu sa oplatí dodržať určité postupy a na niektoré kroky si najať osvedčených odborníkov. Predovšetkým je potrebné nechať si dom posúdiť statikom a energetickým špecialistom, či nie je potrebné riešiť najskôr nejaké poruchy, ktoré by sa vám neskôr prejavili a znehodnotili investíciu do zateplenia. Následne je nutné nechať si spracovať projekt, vrátane konštrukčných detailov. Ďalším krokom je vyhľadanie skúsenej a zodpovednej stavebnej firmy (tu pomôžu rôzne referencie od klientov, na internete si dokážete zistiť všetky dôležité informácie). Nasleduje samotná realizácia zateplenia domu. Najdôležitejšie však je nájsť si nezávislého stavebného odborníka, tzv. Stavebný dozor investora, ktorý nás prevedie všetkými úskaliami a dohliadne aj kvalitu vykonaných prác. Tento človek nám v dôsledku môže ušetriť veľa času, nervov a v neposlednom rade i zbytočne investovaných peňazí do nekvalitne vykonaného zateplenia domu.

Vďaka zateplenie domu dosiahnete úsporu až 70% 

Zateplením domu je možné dosiahnuť úsporu okolo 50 až 70% výdavkov na vykurovanie ročne. Výrazných úspor môžu dosiahnuť predovšetkým majitelia obývajúci staré panelové či rodinné domy. Z posledného sčítania obyvateľov, domov a bytov vyplýva, že na Slovensku žije približne 13% domácností v domoch postavených pred takmer 100 rokmi. Ďalšia tretina Slovákov obýva domy staré 45 až 95 rokov. Takto staré domy sú doslova žrútmi energie, pri ktorých sú výrazné úniky tepla najčastejšie. Ak si vezmeme ako príklad modelový rodinný dom s ročnými nákladmi na energie okolo 2000 eur, zateplením fasády, podláh a stropov je tu možné ušetriť okolo 50% týchto nákladov. Návratnosť investície vloženej do zateplenia domu býva v závislosti na vykonanej úprave zhruba 10 rokov.

Pozor na výber vhodného zatepľovacieho materiálu

Výber vhodného izolantu je zásadný pre správnu funkčnosť zatepľovacieho systému a výšku úspor za energie. Na Slovensku je dlhodobo najpopulárnejším zatepľovacím materiálom penový polystyrén, ktorý je obľúbený vďaka svojim tepelnoizolačným vlastnostiam, nízkej hmotnosti, ľahkej tvarovateľnosti a ekologickej nezávadnosti.